Academische Werkplaats Duurzame Zorg in de publiciteit: “Samenwerken aan Duurzame Zorg”

15 May 2016

In Zorgvisie Magazine 5 verscheen in mei het artikel: “Struikelend naar de toekomst” over Duurzame Zorg. Prof. Dirk Ruwaard werd voor dit artikel geïnterviewd en dan met name  over het effect van anderhalvelijnszorg.

'Uw specialist in de buurt’, luidt de slagzin. Maastricht heeft sinds kort twee stadspoli’s waar specialisten in de wijk spreekuur houden. In deze nieuwe instellingen kunnen patiënten die door hun huisarts zijn doorverwezen sneller dan in het ziekenhuis met een specialist een afspraak krijgen voor advies of laagcomplexe zorg. Men kan er terecht voor tien specialismen zoals interne geneeskunde, neurologie, orthopedie en dermatologie. De huisartsen hebben sneller de uitslag binnen dan wanneer de afspraak in het ziekenhuis plaatsvindt.

De stadspoli is een vorm van anderhalvelijnszorg opgezet door een samenwerkingsverband van ZIO (eerstelijnszorggroep), het Maastricht MUMC+, zorgverzekeraar VGZ en Huis voor de Zorg. Dirk Ruwaard, hoogleraar gezondheidszorgonderzoek en programmaleider van de Academische Werkplaats Duurzame Zorg, formuleert het voorzichtig. De stadspoli ‘zou een model kunnen opleveren voor duurzame zorg’: hoogwaardig van kwaliteit, betaalbaar, toegankelijk en toekomstbestendig.

Conclusie is dat Duurzame Zorg alleen van de grond komt als organisaties gaan samenwerken, zowel binnen als buiten de zorgsector.

Lees hier het hele artikel